شرکت سهامی براساس اساسنامه تشکیل میشود. بنابراین، مجمع موسس اختیار و تکلیف تصویب آن را دارد. قانونگذار تکلیف نکرده است که اساسنامه باید بهصورت رسمی تنظیم شود، از این رو ممکن است رسمی یا غیررسمی باشد، اما در عمل همیشه به صورت غیررسمی است.
به موجب ماده ۸ لایحه قانونی، طرح اساسنامه میبایست با قید تاریخ به امضاء موسسین رسیده و با ملحوظ داشتن سهامی عام مشتمل بر مطالب ذیل باشد :
نام شرکت. موضوع شرکت به طور صریح و واضح. مدت شرکت. مرکز اصلی شرکت و محل شعب آن، اگر تاسیس شعبه مورد نظر باشد، مبلغ سرمایه شرکت و تعیین مقدار نقد و غیر نقد آن به تفکیک. تعداد سهام بینام و بانام و مبلغ اسمی آنها و در صورتیکه ایجاد سهام ممتاز مورد نظر باشد،
تعیین مبلغ پرداخت شده هر سهم و نحوه مطالبه بقیه مبلغ اسمی هر سهم و مدتی که ظرف آن باید مطالبه شود، که به هر حال از پنج سال متجاوز نخواهد بود. نحوه انتقال سهام بانام. طریقه تبدیل سهام بانام به سهام بینام و بالعکس.
در صورت پیشبینی این امکان صدور اوراق قرضه، ذکر شرایط و ترتیب آن. شرایط و ترتیب افزایش و کاهش سرمایه. مواقع و ترتیب دعوت مجامع عمومی. مقررات راجع به حد نصاب لازم جهت تشکیل مجامع عمومی و ترتیب اداره آنها. طریقه شور و اخذ رای و اکثریت لازم برای معتبر بودن تصمیمات مجامع عمومی. تعداد مدیران و طرز انتخاب و مدت ماموریت آنها و نحوه تعیین جانشین برای مدیران که فوت یا استعفاء میکنند یا محجور یا معزول و یا به جهات قانونی ممنوع میگردند. تعیین وظایف و حدود اختیارات مدیران. تعداد سهام تضمینی که مدیران باید به صندوق شرکت بسپارند. تعداد بازرسان و نحوه انتخاب و مدت ماموریت آنها. تعیین آغاز و پایان سال مالی شرکت و موعد تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان و تسلیم آن به بازرسان و به مجمع عمومی سالانه. نحوه انحلال اختیاری شرکت و ترتیب تصفیه امور آن.
تنظیم طرحهای اساسنامه در عمل به گونهای است که تمام مواد مندرج در قانون را در برگیرد و بنابراین بسیار طولانی است، در حالیکه به جز قید موارد مندرج در ماده ۸ این لایحه، ذکر دیگر موارد ذکر شده در کل لایحه ضرورت ندارد، چه ذکر جزییات موجب می شود نکات مهم اساسنامه به چشم نیاید.
اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت را مجمع عمومی موسس انتخاب میکند (ماده ۱۷ و بند ۳ ماده ۷۴ لایحه قانونی ۱۳۴۷).
مدیران و بازرسان انتخاب شده باید بهطور کتبی قبول سمت نمایند (قسمت اخیر ماده ۱۷ لایحه قانونی ۱۳۴۷). هرگاه مدیران و بازرسان در جلسه حاضر باشند، صورتمجلس را امضا میکنند و هرگاه حاضر نباشند، قبول سمت کتبی از طرف آنان به طریق دیگری صورت میگیرد.
به موجب تبصره ماده ۱۷ (الحاقی ۲۲/۱۱/۱۳۵۳) لایحه قانونی ۱۳۴۷:” هر گونه دعوت و اطلاعیه برای صاحبان سهام تا تشکیل مجمع عمومی سالانه باید در دو روزنامه کثیرالانتشار منتشر شود. یکی از این دو روزنامه به وسیله مجمع عمومی موسس و روزنامه دیگر از طرف وزارت ارشاد اسلامی تعیین می شود”. تعیین روزنامه به وسیله مجمع عمومی عادی از شرایط لازم برای تشکیل شرکت محسوب نمیشود و شرکت از زمانی تشکیل میشود که شرایط مندرج در ماده ۱۷ لایحه قانونی ۱۳۴۷ تحق پیدا کرده باشد.
به موجب تبصره ماده ۱۷ (الحاقی ۲۲/۱۱/۱۳۵۳) لایحه قانونی ۱۳۴۷:” هر گونه دعوت و اطلاعیه برای صاحبان سهام تا تشکیل مجمع عمومی سالانه باید در دو روزنامه کثیرالانتشار منتشر شود.
یکی از این دو روزنامه به وسیله مجمع عمومی موسس و روزنامه دیگر از طرف وزارت ارشاد اسلامی تعیین میشود”. تعیین روزنامه به وسیله مجمع عمومی عادی از شرایط لازم برای تشکیل شرکت محسوب نمیشود و شرکت از زمانی تشکیل میشود که شرایط مندرج در ماده ۱۷ لایحه قانونی ۱۳۴۷ تحق پیدا کرده باشد.
باتشکر از زمانیکه صرف مطالعه مقاله نحوه تشکیل مجمع عمومی موسس کردید. امیدواریم مطالب فوق مورد استفاده شما عزیزان قرار گرفته باشد. با سپاس از شما، هایثبت.
این پست چقدر مفید بود؟
بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز ۳٫۲ / ۵٫ بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید! ۵
تاکنون رأی ندارید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.