هرگاه قراردادی میان یکی از مدیران یا مدیرعامل با شرکت بسته شده باشد، هیئت مدیره باید آن را تصویب کند و گزارش آن را به اولین مجمع عمومی عادی صاحبان سهام بده . ( ماده ۱۲۹ لایحه قانونی) .
بهموچب ماده ۱۱۸ لایحه قانونی ۱۳۴۷ مدیران از کلیه اختیارات لازم برای اداره امور شرکت برخورداند، مشروط بر آنکه اختیارات در چاچوب موضوع فعالیت شرکت باشد. محدود کردن اختیارات مدیران در اساسنامه یا بهموجب تصمیم مجامع عمومی فقط از لحاظ روابط بین مدیران و صاحبان سهام معتبر بوده و در مقابل اخاص ثالث باطل و کانلمیکن است.
گفتنی است ماده ۱۱۸ لایحه قانونی تنها در مورد مدیران، یعنی اعضای هیئت مدیره، صادق است و به مدیر عامل ربطی ندارد که اختیارات نامحدود ندارد، مگر آنکه هیئت مدیره چنین اختیاراتی به او بدهد. معاملات خارج از موضوع شرکت، هم نسبت به شرکت باطل و هم نسبت به اشخاص ثالث است، زیرا ماده ۱۱۸ لایحه قانونی جنبه نظم عمومی دارد و بنابراین هر معاملهای که خلاف آن انجام شود، به حکم ماده ۹۷۵ قانون مدنی باطل است.
گرچه ماده ۱۱۸ فوق الذکر صراحتی در این خصوص ندارد، اما باید قبول کرد که اشخاص ثالثی که در انجام معامله با شرکت حسن نیت داشته، یعنی از محدود بودن اختیار مدیران آگاهی نداشته اند، میتوانند خروج مدیران از محدود بودن اختیار مدیران آگاهی نداشتهاند، میتوانند خروج مدیران از اختیاراتشان به موجب اساسنامه یا تصمیم مجمع عمومی را موجب بطلان معامله با شرکت ندانند. قانون تجارت فرانسه، این نکته را به صراحت بیان کرده است. هیئت مدیره، البته فقط میتوانند در خصوص امور شرکت تصمیمگیری کند اما نمیتواند نمایندگی شرکت را که انحصاراَ خاص مدیر عامل است ( ماده ۱۲۵ لایحه قانونی )، بهعهده گیرد. هر شرط خلاف پیشبینی شده در اساسنامه باطل است؛
هیئت مدیره نمیتواند در اجرای امر اداره شرکت، به اقداماتی مبادرت کند که در صلاحیت ارگانهای دیگر شرکت است. مثلاَ هیئت مدیره حق ندارد در مورد افزایش سرمایه یا کاهش آن تصمیمگیری کند یا تابعیت شرکت را تغییر دهد یا به تغییر اساسنامه مبادرت کند زیرا این امور در صلاحیت مجمع عمومی فوقالعاده است. در ابتدای ماده ۱۱۸ لایحه قانونی مقرر شده است ” جز درباره موضوعاتی که به موجب مقررات این قانون اخذ تصمیم و اقدام درباره آنها در صلاحیت خاص مجامع عمومی است مدیران شرکت دارای کلیه اختیارات لازم برای اداره امور شرکت میباشند “.
این عبارت به این معنی نیست که هیئت مدیره اختیار دارد به اقداماتی که در صلاحیت مدیرعامل است ( مثل نمایندگی شرکت نزد اشخاص ثالث ) یا به اموری که در صلاحیت بازرس است نیز بپردازد. موارد ممنوعیت مدیران در این گونه موارد در مواد دیگر قانون آمده است. این قواعد ناشی از این اصل است که شرکت سهامی باید به صورتی دموکراتیک و با سلسله مراتب اداره شود.
با تشکر از شما عزیزان که وقت خود را صرف مطالعه مقاله اختیارات عام و خاص هیئت مدیره شرکت سهامی کردید. با سپاس از شما، هایثبت.
این پست چقدر مفید بود؟
بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز ۰ / ۵٫ بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید! ۰
تاکنون رأی ندارید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.