منظور از انحلال شرکت از بین رفتن و تعطیل شدن شرکت می باشد که سهامداران شرکت موظفند که پس از انحلال آن شرکت این موضوع را به اطلاع اداره ثبت شرکت ها برسانند و انحلال شرکت را در آنجا به ثبت برسانند که به این کار ثبت انحلال شرکت گفته می شود. در صورت عدم ثبت انحلال شرکت، سهامداران موظف به پرداخت مالیات شرکت می باشند. در این مطلب قصد داریم شما را با فرآیند ثبت انحلال شرکت و مدارک مورد نیاز برای انجام این کار آشنا کنیم.

ثبت انحلال شرکت:

زمانی که دو یا چند نفر شریک سرمایه و فعالیت و زمان خود را برای شروع یک فعالیت تجاری یا صنعتی می گذارند و اقدام به ثبت شرکت می نمایند تا به یک سود مشخص برسند، شخصیتی حقوقی تحت عنوان موسسه یا شرکت را پدید می آورند. اما این شرکت ها یا موسسات چه تجاری باشند چه غیر تجاری به صورت اختیاری یا اجباری از ادامه فعالیت خودداری می کنند و منحل می گردند. این منحل شدن باید مراحل قانونی خود را طی کرده و به اطلاع اداره ثبت شرکت ها و همچنین عموم مردم برسد. دلایل مختلفی وجود دارد که باعث انحلال شرکت یا موسسه می گردند که  در ادامه به این دلایل پرداخته شده است.

هنگام انحلال شرکت بایستی بدهی های شرکت به طور کامل پرداخت گردد و تعهدات شرکت به پایان برسد، همچنین همه دارایی های شرکت اعم از دارایی های منقول و غیر منقول پس از تسویه بدهی ها  بین شرکا و سهامداران شرکت تقسیم خواهد شد.

دلایل مختلف انحلال شرکت: 

شرکت ها و موسسات ثبت شده ممکن است به دلایل اجباری و اختیاری مختلفی منحل گردند. در ابتدا به دلایل اجباری انحلال شرکت ها می پردازیم:

  • به اتمام رسیدن موضوع فعالیت شرکت: شرکت ها بعد از محقق شدن اهداف خود و انجام گرفتن ماموریت به طور کامل تصمیم می گیرند که شرکت را منحل کنند. به عنوان مثال شرکت هایی که هدف استخراج یک معدن را دارند پس از اینکه کار استخراج به پایان رسید شرکت مربوطه را منحل می نمایند.
  • به اتمام رسیدن زمان فعالیت شرکت: هنگامی که یک شرت می خواهد تاسیس شود در اساسنامه آن شرکت یک تاریخ انقضا برای فعالیت شرکت ذکر می گردد که پس از این تاریخ فعالیت شرکت قانونی نمی باشد و بایستی منحل گردد.
  • به وجود آمدن بدهی های زیاد برای شرکت و ورشکستگی: گاهی اوقات به علت وجود تحریم های اقتصادی و نوسانات ارزی سهامداران قادر به تامین سرمایه مورد نیاز شرکت نمی باشند و در تامین نرخ صفر درصد سود دچار مشکل می شوند. به همین دلیل برای جلوگیری از زیان بیشتر شرکت اعلام ورشکستگی می نمایند.
  • کاهش شرکا و سهامداران شرکت: گاهی اوقات ممکن است به دلایلی همچون مرگ اعضا یا دلایل شخصی اعضای شرکت کاهش یابند تا زمانی که تنها یک نفر در راس امور باقی بماند. در این موارد شرکت به صورت خودبخودی باید منحل گردد.
بیشتر بخوانید!
بخشنامه های ویژه ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری

اما دلایل اختیاری انحلال شرکت زمانی است که تمامی شرکا تصمیم به تعطیل نمودن شرکت گرفته باشند و به دلایلی مانند کمبود سرمایه قادر به اداره شرکت نباشند.

مدارک مورد نیاز برای ثبت انحلال شرکت:

بعد از انحلال شرکت مدیرعامل دیگر هیچ سمتی نخواهد داشت اما برای انجام امور ثبت انحلال شرکت باید فردی را به عنوان مدیر تصفیه معرفی کند. مدیر تصفیه در قبال بدهی ها، مطالبات، مالیات ها و امور دیگر شرکت به مدت ۱۰ سال مسئول می باشد. برای ثبت انحلال شرکت با مسئولیت محدود به مدارک زیر نیاز است:

  • ارائه کپی مدارک شناسایی مدیر تصفیه
  • ارائه صورتجلسه انحلال شرکت که به امضای اعضای شرکت و مدیر تصفیه رسیده باشد.
  • ارائه اصل دعوتنامه از شرکای شرکت برای شرکت کردن در مجمع فوق العاده
  • ارائه اصل آخرین روزنامه رسمی

برای ثبت انحلال شرکت سهامی خاص نیز علاوه بر مدارک ذکر شده در بالا نیاز به ارائه اصل آگهی انتشار یافته در روزنامه کثیرالانتشار که نشان دهنده دعوت شرکا برای شرکت کردن در مجمع فوق العاده است می باشد.

برای ثبت انحلال شرکت تضامنی نیز مدارکی مانند اصل شناسنامه شرکا، تمامی اسناد مربوط به ثبت شرکت و صورتجلسه انحلال شرکت با امضای تمامی شرکا و مدیر تصفیه ضروری می باشد. در شرکت های تضامنی تا زمانی که بدهی های شرکت به طور کامل پرداخت نشود شرکا حق استفاده از اموال شرکت را نخواهند داشت.

برای ثبت انحلال شرکت تمامی اعضا باید صورتجلسه انحلال شرکت را امضا کنند و در صورت امضا نکردن حتی یکی از شرکا امکان انحلال شرکت وجود ندارد. پس از امضای تمامی شرکا حداکثر ۵ روز بعد از امضای صورتجلسه باید مدارک به اداره ثبت شرکت ها تحویل داده شود. پس از ارسال مدارک پروسه انحلال شرکت ۱۰ الی ۱۵ روز طول خواهد کشید.

این پست چقدر مفید بود؟

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۳٫۳ / ۵٫ بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید! ۴

تاکنون رأی ندارید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *