انحلال شرکت چیست؟ 

 

انحلال شرکت یکی از مسائلی است که ممکن است برای هر شرکتی اعم از تجاری یا غیر تجاری رخ دهد. انحلال شرکت ممکن است اختیاری و بر اساس خواسته شرکاء یا سهامداران یا بر سر اجبار باشد. در ادامه سعی بر این داریم که دلایل انحلال شرکت و روند این پروسه کاری را با یکدیگر مرور کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

 

دلایل انحلال شرکت

 

انحلال شرکت دلایل بسیاری می‌تواند داشته باشد همانند ورشکستگی یا عدم تمدید زمان انقضای شرکت برای شرکت‌هایی که برای زمان محدودی تشکیل شده باشند. از دیگر دلایل انحلال شرکت می‌توان به عدم تحقق اهداف در شرکت، فوت یکی از شرکاء در صورتی که در اساسنامه شرکت این مورد قید شده باشد و یا موافقت کلیه شرکاء بر انحلال شرکت.

در زمان انحلال الزاما باید تمام بدهی‌های شرکت و همچنین قروض شرکت پرداخت شده و مابقی دارایی نقدی و غیر نقدی شرکت پس از تصویه تمامی بدهی‌های شرکت ، میان شرکاء، سهامداران و ذی‌نفعان شرکت تقسیم گردد.

در رابطه بدهی‌های شرکت باید این‌طور بیان کرد  که ممکن است افزایش بدهی و پرداخت نکردن آن منجر به انحلال شرکت شده، پس در نتجیه بررسی همیشگی بدهی‌های شرکت یکی از الزامات مهم در امور مدیریت شرکت می‌باشد. از جمله بدهی‌هایی که منجر به انحلال شرکت می‌شود می‌توان به بدهی‌های مالیاتی به سازمان دارایی و مالیات، بدهی به کارمندان و حقوق معوقه آن‌ها و همچنین بدهی به شرکت بیمه اشاره کرد.

در زمان تصویه و بررسی بدهی‌های شرکت در زمان انحلال شرکت ملزم به انتخاب مدیر تصویه توسط شرکت است، این  مدیر به این منظور اهمیت دارد که بررسی‌های بدهی‌های شرکت امری تخصصی است و نیازمند تخصص در این امور است. مدیر تصویه به مدت یک سال این فرصت را داراست که نسبت به پرداخت تمامی بدهی اقدام کند. در صورتی که نیازمند زمانی بیش از زمان تعیین شده باشد با ارسال نامه‌ای کتبی به سهامداران می‌تواند در صورت موافقت آن‌ها مدت زمان بیشتری برای تصویه حساب در اختیار داشته باشد.

انحلال شرکت

 

انحلال شرکت به صورت اختیاری یا اجباری؟

 

همان‌طور که در ابتدا گفته شد انحلال می‌تواند به دو صورت اختیاری و اجباری صورت پذیرد. در ادامه با دلایل انحلال به هر دو صورت را مرور خواهیم کرد.یک شرکت به صورت اجباری به چهار روش ممکن است منحل شود که بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.

  • در بعضی موارد شرکت‌ها برای هدفی معین تا زمانی مشخص تاسیس می‌شوند و پس از رسیدن به هدف مورد نظر باید شرکت مذکور منحل شود. مانند شرکت‌های معدنی که پس از اتمام استخراج و رسیدن به اهداف منحل می‌گردند.
  • در موارد دیگر شرکت‌ها در زمان تاسیس تاریخ انقضا تعیین کرده و پس از سررسید تاریخ مشخص شده باید شرکت مذکور تمامی فعالیت‌های خود را متوقف و اقدام به انحلال کند.
  • دیگر موردی که باعث انحلال اجباری است بدهی فراوان در یک شرکت است. دربرخی موارد ممکن است شرکاء و سهامداران دیگر امکان این را نداشته باشند که بتوانند سرمایه مورد نظر شرکت را تامین کنند. این امر باعث می‌شود که شرکت دچار مشکلات مالی شده و در نهایت اعلام به ورشکستگی کند.
  • در صورتی که تعداد شرکای یک شرکت به یک نفر کاهش یابد بر اساس قوانین ثبت شرکت‌ها تمامی فعالیت‌های شرکت باید متوقف شود.

 

دلایل انحلال شرکت به صورت اختیاری

تنها دلیل انحلال شرکت به صورت اختیاری این است که شرکاء طی تصمیمی مبنی بر این موضوع اقدام کنند. معمولا این اتفاق به دلیل کمبود بودجه  و ناتوانی در اداره امور شرکت رخ می‌دهد.

بیشتر بخوانید!
هرآنچه باید در رابطه با موسسات غیر تجاری بدانیم

 

درخواست ثبت انحلال شرکت

زمانی که در شرکتی تصمیم بر انحلال گرفته شد باید تمامی اعضاء و شرکاء صورت جلسه‌ای را تنظیم کرده و به امضاء برسانند. در صورتی که حتی اگر یک مخالف برای انحلال شرکت وجود داشته باشد. انحلال منتفی است. همچنین اگر یکی یا چند نفر از شرکاء برای انحلال شرکت حضور نداشته باشند اما وکالت تام‌الاختیار داده باشند، می‌توان در غیاب آن‌ها شرکت را منحل کرد.

 

پس اعلام رضایت تمامی شرکاء و تکمیل و تنظیم صورت جلسه انحلال شرکت به همراه مدارک مورد نیاز تا حداکثر پنج روز بعد از تنظیم صورت جلسه باید به اداره ثبت شرکت‌ها تحویل داده شود. مدت زمان انحلال شرکت چیزی حدود ۱۰ الی ۱۵ روز کاری است و پس از آن آگهی مذکور در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی‌های شرکت در آن ثبت شده به چاپ می‌رسد. تازمانی که آگهی منتشر نشده شرکت منحل نگردیده است. پس از انحلال شرکت مدیر سمتی نخواهد داشت و همان‌گونه که بالاتر گفته شد وظیفه آن را دارد که یک مدیر تصویه منسوب کرده تا تمامی بدهی‌ها، طلب‌ها و مالیات‌های شرک و تمام امور مالی معوق و ناتمام شرکت را صاف کند.

مدارک مورد نیاز

برای منحل کردن شرکت‌ها مدارکی مورد نیاز است که بسته به سبک کاری هر شرکت این مدارک تا حدودی متفاوت است. در ادامه به مدارک مورد نیاز برای شرکت‌های مسئولیت محدود، سهامی خاص و تضامنی نگاهی می‌اندازیم.

 

مدارک لازم برای انحلال شرکت مسئولیت محدود

برای انحلال شرکت مسئولیت محدود ابتدا نیاز به صورت جلسه انحلال شرکت به انضمام امضای تمامی شرکا و مدیر تصویه نیاز داریم. دیگر مدارک مورد نیاز به شرح زیر می‌باشد

  • کپی مدارک مدیر تصویه در صورتی که جزو شرکاء شرکت نباشد.
  • اصل آخرین روزنامه رسمی شرکت
  • اصل دعوت‌نامه از شرکاء برای شرکت در مجمع فوق‌العاده

 

مدارک لازم برای شرکت سهامی خاص

برای انحلال شرکت سهامی خاص نیز به مانند شرکت مسئولیت محدود ابتدا نیاز به صورت جلسه انحلال شرکت به همراه  امضای تمامی سهامداران و مدیر تصویه نیاز داریم. دیگر مدارک مورد نیاز به شرح زیر می‌باشد.

  • کپی مدارک شناسایی مدیر تصویه در صورتی که مدیر جز سهامداران نباشد.
  • اصل اخرین روزنامه رسمی که آگهی‌های شرکت مذکور در آن منتشر می‌شود.
  • اصل آگهی منتشر شده در روزنامه کثیرالانتشار مبنی بر دعوت از شرکاء برای حضور در مجمع فوق‌العاده

 

مدارک مورد نیاز برای انحلال شرکت تضامنی

به مانند دو مورد قبلی برای شرکت تضامنی نیز در ابتدا نیاز به صورت جلسه‌ای تشکیل و  به همراه  امضای تمامی سهامداران و مدیر تصویه نیاز داریم. دیگر مدارک مورد نیاز به شرح زیر می‌باشد.

  • اسناد ثبت شرکت
  • شناسنامه تمامی شرکا

باید این را هم اضافه کرد که تا پرداخت تمامی بدهی‌ها هیچ کدام از شرکاء حق استفاده از اموال شرکت نداشته و همچنین شریک ضامن نیز مانند سایر شرکا در برابر پرداختی‌ها مسئول است.

 

و در آخر بعد از اتمام این مراحلی که گفته شد و مرور گردید شرکت مذکور منحل می‌گردد. امیدواریم کمک کوچکی در رابطه با انحلال شرکت‌ها برای شما بوده باشیم. ممنون از همراهی شما

 

این پست چقدر مفید بود؟

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۰ / ۵٫ بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید! ۰

تاکنون رأی ندارید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *