در حال حاضر باید گفت که ادغام واقعی خود به دو نوع ساده و ترکیبی تقسیم میشود.
در رابطه با ادغام ساده باید گفت که یک یا چند شرکت تجاری با یکدیگر ادغام میشوند و از نظر حقوقی بایکدیگر یکسان میشوند. ولی لازم به توضیح است که شرکت های ادغام شونده شخصیت حقوقی خود را محو شده میبینند ولی شرکت پذیرنده شحصیت خود را حفظ میکندبر اساس ماده ۱۰۵ قانون برنامه پنجم توسعه به این نوع ادغام،ادغام یک جانبه گفته میشود.
از دیگر انواع ادغام، باید به ادغام ترکیبی اشاره کرد. این نوع ادغام به این صورت است ککه دو یا چند شرکت با یکدیگر ادغام شده و شخصیت حقوقی دو طرف از بین میرود و شخصیت حقوقی جدید ایجاد میشود.بر اساس ماده ۱۰۵ قانون برنامه پنجم توسعه این نوع ادغام را دو یا چند جانبه میگویند.
آثاری که ادغام برای شرکت های تجاری دارد
اولین اثر ادغام از بین رفتن شرکت یا شرکت های تجاری ادغام شده است. و این شرکت ها منحل میشوند.
کلیه سهامداران شرکت یا شرکت های ادغام شونده،سهام مربوط به شرکت ادغام کننده را دریافت خواهند کرد.
تمامی حقوق و تعهدات شرکت اعم از دارایی و دیون شرکت و همچنین مالیات شرکت های ادغام شونده به شرکت ادغام کننده انتقال پیدا میکند
کلیه کارکنان شرکت ادغام شونده به شرکت پذیره یا شرکت جدید تاسیس شده انتقال پیدا میکنند. در صورتی که کارمندان علاقه ای به همکاری نداشته باشند مزایای پایان کار مطابق مقررات قانون کار توسط شرکت مزبور به کارکنان یادشده پرداخت می شود. لازم به ذکر است که اگر شرکتهای دولتی با یکدیگر ادغام شوند و در اثر این ادغام نیروی کار مازاد در شرکت جدید ایجاد شود بر اساس قانون تنظیم بخشی از مقررات تسهیل نوسازی صنایع کشور و اصلاح ماده ۱۱۳ قانون برنامه سوم توسعه انجام میشود
باید در آخر به این نکته توجه داشت که به طور معمول ادغام باعث افزایش سرمایه شرکت پذیره میشود، که در این را بطه باید اقدامات قانونی لازم انجام شود.همچنین باید به این موضوع اشاره داشت که در ماده ۱۰۵ قانون برنامه پنجم توسعه کشور، ادغام شرکت های تجاری را در صورتی مجاز می داند که موجب ایجاد تمرکز و بروز قدرت انحصاری نشود.