تعریف برند بسیار گسترده است اما در این مقاله تا حد ممکن سعی شده تا به ساده‌ترین شیوه مفهوم برند را بررسی کنیم. در دنیای امروزی برند جایگاه ویژه‌ای در عملکرد و فروش محصولات شرکت‌ها دارد؛ در نتیجه تمامی شرکت‌های بزرگ و کوچک بودجه‌ای را برای برند سازی در نظر می‌گیرند. یک برند سازی موفق سبب تحول کسب و کار شما می‌شود و سود دهی شرکت را تا حد قابل توجهی افزایش می‌دهد. در ادامه به بررسی جزئی و دقیق برندینگ خواهیم پرداخت.

برند چیست

به زبان ساده، برند مجموعه‌ای از مؤلفه‌ها و مشخصه‌هایی است که در ذهن مخاطبین از نهادی خاص ایجاد می‌شود. به عنوان مثال وقتی سخن از برند کوکاکولا به میان بیاید، نشانه‌ها و مشخصات خاصی به خاطرمان می‌آید که کوکاکولا را از سایر نوشابه‌های موجود در بازار متمایز می‌کند. برندینگ روش و استراتژی‌ای است که یک شخص حقیقی یا حقوقی را به واسطه تجربیات و ارتباطاتش مطرح می‌کند. برند یک محصول هویت آن محصول را تشکیل می‌دهد و سبب ایجاد انتظارات و توقعاتی در ذهن مخاطب یا خریدار محصول می‌شود. همچنین برند یک علامت تجاری است که از استفاده از آن توسط دیگران جلوگیری می‌کند.

برند نتفیلیکس

ارتباطات بین شرکت و مشتریان، تجربیات مصرف مشتریان، تبلیغات و رسانه و… دیدگاه اشخاص در سطوح مختلف را نسبت به شرکت عوض می‌کند و باعث تمایز آن نسبت به رقبا می‌شود، از اصول برندسازی است.

تاریخچه برندینگ

یکی از بهترین و جذاب‌ترین روش‌های شناخت بیشتر یک موضوع، بررسی تاریخچه و سرگذشت شکل گیری آن است. برندینگ همواره در طول تاریخ به ایجاد تمایز بین محصولات و خدمات گوناگون به کار گرفته شده است و کاربرد و شیوه کار آن در طول سالیان دراز تغییرات زیادی داشته است.

اولین استفاده برنامه ریزی شده از آن به دوران پیش از میلاد مسیح برمی‌گردد. تجار و بازرگانان آن دوره برای معرفی و شناسایی محصولات و خدمات خود بین رقبا در بازارهای مختلف از برند سازی استفاده می‌کردند. برند در آن زمان به معنا و کاربرد امروزی استفاده نمی‌شده بلکه ابزاری برای نمایش محصولات یا دارایی‌های بازرگانان بوده است.

ایتالیایی‌ها در قرن سیزدهم میلادی، شروع به استفاده از برگه‌های شناسایی کالا بر روی محصولات خود کردند که مرحله بعدی تمایز بین محصولات بود. این اتفاق پیشرفت بزرگی را در صنعت برندینگ رقم زد. عبارت برند نیز از این دوره به جای مانده است. اصطلاح برند در آن دوره به نشانه‌های خاصی که به وسیله مهر حرارتی بر روی پوست گاوها حک می‌شد تا شناسایی آن‌ها راحت‌تر شود اشاره داشت.

چرا سرمایه‌گذاری روی برندینگ بسیار مهم است؟

امروزه برندینگ در بین صاحبان کسب و کارهای مختلف یکی از مهم‌ترین و قابل توجه‌ترین مسائل اداره شرکت است؛ همچنین این مسأله برای مشتریان و متقاضیان نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به عبارتی، برندینگ رابطه مثبتی بین شرکت‌ها و مشتریان می‌سازد که این مسئله باعث شناخته‌تر شدن شرکت مدنظر در بازار هدف است. در ادامه به بررسی بعضی مزایا و فواید برندینگ و دلایل برای توجه به سرمایه گذاری بر برندینگ می‌پردازیم.

افزایش اعتبار شرکت: یک برند قدرتمند و موفق باعث می‌شود تا شرکت مورد نظر اعتماد و توجه مشتریان را به سوی خود جلب کند. مشتریان و متقاضیان همواره تمایل به خرید یا همکاری با شرکتی دارند که توجه و اهمیت خاصی را برای محصولات خود قائل است در نتیجه می‌توان پیشبینی کرد که برندینگ قوی سبب می‌شود تا شرکت عملکرد موفقیت آمیزی در بازار داشته باشد.  

افزایش ارزش: سرمایه گذاری و موفقیت در برند سازی، افزایش ارزش برند را به دنبال دارد. یک برند قدرتمند توانایی جذب مشتریان جدید و افزایش علاقه‌مندی مشتریان سابق و تبدیل آن‌ها به مشتریان همیشگی را دارد. مشتریان وفادار نیز با بازتاب مثبت از یک برند به دیگران، می‌توانند باعث افزایش اعتبار و شبکه مشتریان آن شوند. مشتری وفادار در اصطلاح به مشتری‌ای گفته می‌شود که از خرید محصولی با برندی بجز برند مدنظرش واهمه دارد و از آن استقبال نمی‌کند.

تفکر استراتژیک و هدفمند: برندینگ این فرصت را برای کسب و کارها ایجاد می‌کند که بتوانند در مورد استراتژی‌های کسب و کار خود به صورت منظم و دقیق فکر کنند و برنامه ریزی‌های لازم را انجام دهند. برنامه ریزی دقیق و هدفمند و ذهن خلاق ستون‌های ساخت یک برند قدرتمند هستند.

افزایش بازدهی سرمایه گذاری: برند سازی موفق سبب شناخت بیشتر آن توسط مردم و مشتریان می‌شود؛ پس از جذب مشتریان با ارائه قیمت‌های مناسب، امکان افزایش قیمت درخواستی برای محصولات و خدمات پدید می‌آید. عموم مردم علاقمندی خاصی به استفاده از محصولات یا خدمات ارائه شده از سوی برندی موفق و مشهور هستند.

تمایز و یونیک شدن در بین رقبا: امروزه در هر حوزه‌ای کسب و کارهای فراوانی وجود دارند که در بازار با یکدیگر رقابت می‌کنند؛ برند سازی این امکان را به شما می‌دهد که نام شرکت خود را از سایر رقبا متمایز کنید. با بخشیدن شخصیت مختص به یک برند، مشتریان اعتماد بیشتری نسبت به آن شرکت پیدا می‌کنند و علاقه به دنبال کردن محصولات و خدمات آن شرکت در مشتریان ایجاد می‌شود.

مزایای برند سازی

سرمایه گذاری اصولی و هدفمند: ساخت یک برند شاخص و موفق، سختی‌های خاص خود را نیز به دنبال دارد! باید استراتژی و تفکراتی که در راستای پیشبرد اهداف شرکت دنبال می‌کنید، با دقت و تفکر بیشتری برگزینید. چرا که یک سرمایه گذاری ناموفق باعث می‌شود تا به نام و اعتبار برند ضربه و لطمه وارد شود. همچنین تمامی فعالیت‌های شرکت باید در راستای هدفی خاص باشند و از سرمایه گذاری‌های بی هدف و نابجا جلوگیری شود. همچنین هدفمند بودن فعالیت‌های شرکت این امکان را به شما می‌دهد تا از انرژی و زمان خود بهترین استفاده ممکن را بکنید.

چگونه یک برند قدرتمند بسازیم؟

برای ساخت یک برند موفق و قدرتمند، نیازمند پایبند بودن به اصول خاصی هستید که در ادامه مشاهده می‌کنید.

بیشتر بخوانید!
مشاغلی که شرکت تضامنی برای ثبت مناسب است، کدام است؟

سرمایه گذاری و برنامه ریزی برای برند

هدفمند بودن اقدامات: برای هر اقدامی مهمترین مبحث، هدف است. باید هدف کسب و کار خود را مشخص کرده و در راستای محقق کردن آن اهداف قدم بردارید. این اهداف می‌توانند مادی یا معنوی باشند.

ارزش‌های محصولات و رقابت مناسب با رقبا: تفکر خلاق باعث می‌شود تا با ارائه برخی ویژگی‌ها مشتریان ترغیب به خرید محصولات یا خدمات شرکت شما شوند. این ویژگی‌ها باعث می‌شوند تا برند شما از سایر رقبا متمایز شود. به عنوان مثال در بحث پوشاک، باید بررسی شود که البسه تولیدی چه ارزش‌هایی را به مشتریان القا می‌کند.

شناخت درست مشتریان هدف: با وجود شناخت و درک درستی از تفکر و احساسات مشتریان می‌توانید در کسب و کار خود و برندسازی موفق‌تر ظاهر شوید. تولید و تغییرات محصولات باید با توجه به علاقمندی مخاطبان رخ دهد تا سبب افزایش علاقمندی مشتریان و جلب اعتماد آن‌ها به برند شود.

ساخت و تکامل شخصیت برند: برای راحت‌تر شدن موضوع، شخصیت برند را همچون شخصیت یک انسان فرض کنید، حالا سعی کنید تاهمواره در راستای افزایش صفات خوب و ویژگی‌های درست شخصیت برندتان کوشا باشید تا علاقمندی مشتریان نسبت به این برند افزایش یابد.

سخت کوشی و ثابت قدم بودن در این مسیر: لازمه موفقیت در هر مسیری سخت کوشی و استمرار مداوم است. بر روی ارزش‌های خلق شده توسط برند خود استوار بمانید تا شخصیت محکم و باثباتی از برند شما در اذهان عمومی بر جای بماند.

انواع برند

برندها نیز دارای انواع متفاوتی هستند که در موقعیت‌ها و کاربری‌های گوناگون مورد بررسی قرار می‌گیرند. در ادامه با برخی از مشهورترین انواع برندها آشنا می‌شویم.

برند شخصی (personal brand)

این نوع برند بر پایه و اساس شهرت یک شخص بنا می‌شود و در اکثر موارد نام برند از نام شخص برگرفته می‌شود . این شخص می‌تواند یک ورزشکار یا هنرمند بزرگ و مشهور باشد. به عنوان مثال برند جردن برگرفته از شهرت مایکل جردن بازیکن افسانه‌ای بسکتبال یک برند شخصی است.

برند محصول (product brand)

برند محصول برندی است که توجه ویژه‌ای بر روی یک محصول خاص از یک شرکت دارد. ممکن است در یک شرکت چندین نوع محصول ساخته شود و هر محصول برند مجزای خود را دارا باشد . این امر کمک بسیاری بر شناخته شدن محصولات در بین رقبا می‌کند.

برند گوچی

برند خدماتی (service brand)

در این نوع از برندها، تمرکز برند بر روی خدمات ارائه شده توسط شرکت است. گستردگی خدمات ارائه شده از شرکت‌های مختلف بسیار زیاد است و در دسته‌بندی‌های زیادی همچون سفر، خرید، مشاوره و… قرار دارند. زیر بنای ساخت یک برند خدماتی موفق، تجربه مثبت مشتریان و کیفیت ارائه خدمات به مشتریان است. به عنوان مثال اسنپ یک برند خدماتی به شمار می‌رود.

برند سازمانی (corporate brand)

هدف برند سازمانی، اتحاد یا یکی شدن شرکت‌های جدا از هم است. شناخته شدن برند در بازار، افزایش اعتبار برند و ارتباطات کلی شرکت‌ها و بازار، نقش‌های برند سازمانی هستند. برندهای سازمانی به علت گستردگی محیطی و جامعه بزرگی از کارکنان، ارزش‌ها و فرهنگ‌های مختص به خود را دنبال می‌کنند.

برند محلی (local brand)

 محدوده فعالیت این نوع از برندها گسترده نیست و در یک منطقه خاص معتبر هستند. محصولات یا خدمات ارائه شده توسط این برندها مختص مناطق خاصی است که متعهد بودن به جامعه آن منطقه و ارتباطات مستمر زمینه ساز موفقیت این نوع از برندها می‌شوند. برندهای تولید لوازم کشاورزی برای محصولات خاص، نمونه‌ای از برندهای محلی هستند.

برند بین المللی (international brand)

برندهای بین المللی برندهایی هستند که در سرتاسر دنیا شناخته شده و مورد استقبال قرار می‌گیرند. در برخی موارد برندهای بین المللی تحت عنوان نماینده کشور فعالیت می‌کنند. این برندها محصولات یا خدمات خود را در سرتاسر جهان منتشر می‌کنند. لازمه فعالیت در سطح بین الملل، تعهد و توجه به استانداردهای جهانی در حوزه فعالیت برند است.

همچنین برندها از لحاظ استراتژی نیز به دسته‌های متفاوتی تقسیم می‌شوند که در این بخش به بررسی برخی از معروف‌ترین اشکال آن‌ها می‌پردازیم.

برند ساختار شکن

برند ساختار شکن برندی است که به شیوه مرسوم استفاده از محصول یا خدمات پایان می‌دهد و شیوه جدیدی را ارائه می‌کند.

برند هوشیار

برند هوشیار برندی است که بر سلامت و افزایش کیفیت زندگی جامعه تمرکز می‌کند.

برند خدمت

برند خدمت برندی است که همواره بر افزایش کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان تاکید دارد.

کلام آخر

در این مقاله به صورت کلی نگاهی به تاریخچه آغاز به کار برندینگ داشتیم. با تعریف برند و انواع آن آشنا شدیم و از فواید و مزایای پرشمار آن خبردار شدیم. مزایا و فوایدی که به هیچ عنوان قابل چشم پوشی نیستند و تحول عظیمی را در کسب و کار به عمل می‌آورند! پروسه ثبت برند و مطرح کردن آن، سختی‌های خاص خود را دارد و نیازمند تجربه و مهارت خاصی است. برای بهره‌مندی از مشاوره و تجارب سازنده مشاوران مجرب وب‌سایت ما تماس حاص فرمایید.

سوالات متداول درباره برندینگ

آیا برندسازی باعث افزایش ارزش شرکت می‌شود؟

بله، ساخت یک برند موفق سبب افزایش ارزش‌های غیرشهودی شرکت می‌شود. در گاهی موارد، ارزش این برند از ارزش دارایی‌های شهودی خود شرکت نیز بیشتر می‌شود!

نام تجاری و برند چه تفاوتی دارند؟

نام تجاری نامی است که شرکت تحت عنوان آن فعالیت می‌کند، اما برند تصوراتی است که نام آن در ذهن مشتری ایجاد می‌کند.

برندسازی موفق بر چه بستری انجام می‌پذیرد؟

امروزه با وجود راه‌های ارتباطی بسیاری همچون رادیو، تلوزیون، شبکه‌های اجتماعی و… روش‌های متفاوتی برای آشنا کردن مردم با برند وجود دارد.

 

برند کوکاکولا

 

 

 

 

 

 

 

این پست چقدر مفید بود؟

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۴ / ۵٫ بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید! ۱

تاکنون رأی ندارید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *