شرکت تضامنی چیست؟

 

شرکت‌ها به هفت نوع در ایران تقسیم می‌شوند و یکی از این انواع شرکت‌ تضامنی است که در ادامه با چگونگی فعالیت آن‌ها و روند نوع ثبت آن آشنا خواهیم شد، پس در ادامه مارا همراهی کنید.

 

تعریف شرکت تضامنی

در این سبک از شرکت‌ها مسئله ای که بسیار مهم و کلیدی است اعتبار شرکاء و شخصیت آن‌ها است. در ماده ۱۱۶ قانون تجارت در کشور این‌طور بیان شده که شرکت تضامنی، شرکتی است که تحت عنوان و نامی مخصوص برای شکل گیری فعالیت تجاری بین دو یا چند شخص با مسئولیت تضامنی تشکیل می‌گردد.

در صورتی که شرکت در مواقعی به مشکل برخورد کند یا کفایت لازم برای پرداخت دیون را نداشته باشد، هریک از شرکاء مسئول پرداخت تمامی دیون و تعهدات کلی شرکت هستند. و هرگونه قراردادی دال بر خلاف این موضوع مابین شرکاء ارزش قانونی نخواهد داشت.

هنگامی که شرکت بدهکار باشد، طلبکار می‌تواند طلب خود را از هریک از شرکا مطالبه کند البته در صورت مطالبه از یکی از شرکاء آن فرد هم بستانکار شده و می‌تواند با مراجعه به دیگر شرکا سهم زیان را متناسب با سرمایه‌ای که در شرکت دارند تقسیم کنند.

 

شرایط تاسیس شرکت تضامنی

برای تاسیس شرکت تضامنی باید از طریق تنظیم شرکت‌نامه که به شکل اوراق چاپی در اداره ثبت شرکت‌ها موجود است صورت پذیرد. در این شرکت‌نامه باید تمامی اطلاعات شرکت و موسسین آن اعم از نام ، موضوع شرکت، مرکز اصلی شرکت، آدرس پستی کامل و اسامی شرکاء و موسسین و شماره شناسنامه آن‌ها قید گردد.

در هنگام تاسیس شرکت تضامنی باید تمامی سرمایه نقدی و اگر سهم الشرکه ای به شکل غیر نقدی موجود باشد مشخص و تنطیم و تقویم شده باشد و در نهایت به اداره ثبت شرکت‌ها ارائه شود.

شرایط انتخاب نام شرکت تضامنی

باید به این نکته توجه داشت که شرکت تضامنی دارای شخصیت حقوقی است، پس لزوما باید دارای یک نام مشخص باشد. در ماده ۱۱۷ قانون تجارت کشور توضیج داده شده است که نام شرکت تضامنی باید حتما در ابتدا عبارت « شرکت تضامنی » و همچنین حداقل نام یکی از شرکا ء را در بر داشته باشد و در انها از الفاظی همچون شرکاء یا برادران استفاده گردد.

انتخاب هیئت مدیره

در شرکت تضامنی طبق ماده ۱۲۰ قانون تجارت مقرر گردیده است که مدیران می‌توانند از یک تا چند شخص باشند. که این افراد می‌توانند از داخل شرکت و از شرکاء یا از خارج شرکت انتخاب گردند. برای تعیین مدیر می‌توان با رجوع به شرکت‌نامه شرکت و بعد از رای گیری بین شرکاء مدیر را انتخاب کرد.

مدیران شرکت تضامنی به جز موادی که تصمیمات آن از آن‌ها سلب شده دارای تمامی اختیارات برای اداره شرکت را دارا هستند. همچنین در صورتی که مدیر شرکت بدون دلیل عزل گردد حق این را دارد طبق قوانین که حقوق خود را از شرکت مطالبه کند.

با استناد به شرکت‌نامه شرکت باید به این موضوع اشاره داشت که مدیر یا مدیران مندرج در شرکت‌نامه شرکت قابل عزل یا استعفا نمی‌باشند مگرد در صورت اتفاق آرا ما بین شرکاء در شرکت

از دیگر موارد مربوط به انتخاب هیئت مدیره و مدیر در شرکت تضامنی می‌توان به این نکته اشاره داشت که اگر مدیر یا مدیران بر اساس شرکت‌نامه و یا اساسنامه شرکت انتخاب نشده باشند و انتخاب آنان بعدا صورت گرفته باشد، شرکاء حق این را دارند که شخص مذکور را عزل کرده و بدیهی است که خود مدیر یا مدیران حق استعفا نیز دارند.

بیشتر بخوانید!
اندوخته قانونی شرکت با مسئولیت محدود چه مواردی را شامل می‌شود

 

مسئولیت مدنی مدیریت شرکت تضامنی

به‌طور ملی مسئولیت و اختیارات مدیر شرکت در اساسنامه تعیین می‌گردد ولی مسئولیت مدنی مدیران در مقابل شرایط شرکت از مقررات عقد وکالت پیروی می‌کند. پس مسئولیت مدنی مدیر در مقابل شرکاء مطابق اصول کلی حقوق مدنی و قانون مسئولیت مدنی می‌باشد

شرایط تقسیم سود        

طبق مواد ۱۱۹ و ۱۳۲ قانون تجارت در کشور منابف شرکت تضامنی به نسبت میزان سهم‌الشرکه شرکاء تقسیم می‌شود. البته اگر در شرکت‌نامه ترتیب دیگری اتخاذ شده باشد می‌تواند به آن استناد کرد. همچنین اگر در نتیجه ضررهای وارده به شرکت باعث کم شدن سهم الشرکه شود و تا زمانی که این کمبود جبران نشده باشد، تادیه هر نوع منفعت به شرکاء ممنوع خواهد بود.

برای افزایش سرمایه شرکت مذکور که متضرر شده  و کاهش پیدا کرده، نمی توان هیچ یک از شرکاء را ملزم به پرداخت سرمایه بیشتر از آنچه که در شرکتنامه تعیین شده است، نمود.

مراحل تاسیس شرکت تضامنی

در ابتدا باید برای شرکت مذکور یک شرکت‌نامه طبق قانون تنظیم گردد، باید به این نکته توجه داشت که شرکت‌نامه غیر قابل تغییر می‌باشد پس باید در تنظیم آن دقت لازم را به کار برد، پس از تنظیم شرکت‌نامه تمامی سرمایه نقدی تادیه و سهم‌الشرکه غیر نقدی تنظیم و تقویم گردد.

به طور کلی می‌توان گفت در شرکت تضامنی اساسنامه وجود ندارد. اما قراری مایبین شرکاء تنظیم می‌گردد که مواردی در آن قید شود مانند نام شرکت، موضوع شرکت، مدت فعالیت شرکت، سرمایه نقدی و غیر نقدی هریک از شرکاء به همراه نام، شرایط تقسیم سود و زیان شرکت و مواردی همچون شرایط فوت شرکاء یا انحلال شرکت را در بر دارد.

مدارک لازم برای ثبت شرکت تضامنی

۱-دو نسخه شرکتنامه تکميل شده

۲-دو نسخه تقاضانامه تکميل شده

۳-دو نسخه اساسنامه تکميل شده

۴-تکميل فرم تعيين نام به ترتيب اولويت نام هاي پيشنهادي و همچنين فيش واريزي

۵-اصل مجوز فعاليت از مراجع ذيربط در مواردي ثبت موضوع نياز به مجوز داشته باشد

۶-تصوير برابر با اصل مدارک احراز هويت کليه شرکاء، مديران و هيأت نظار(درمواردي که تعداد شرکاء بيش از ۱۲ نفر باشند)

۷-اصل گواهي عدم سوءپيشينه جهت اعضاء هیأت مديره، مديرعامل

۸- دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومي موسسين

۹-دو نسخه صورتجلسه هيأت مديره

۱۰-اصل وکالتنامه وکيل دادگستري در صورتي که ثبت شرکت توسط وکيل صورت پذيرد.

 

ضمن تشکر از همراهی شما تا پایان باید باز هم به این مطلب اشاره داشت که مهمترین مسئله در ثبت شرکت تضامنی تنظیم شرکت‌نامه و مستندات آن است پس پیشنهاد می‌گردد برای تنظیم هرچه بهتر برای شرکت‌نامه با مشاوران دفاتر ثبت شرکت‌ها تماس فرمایید

این پست چقدر مفید بود؟

بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۰ / ۵٫ بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید! ۰

تاکنون رأی ندارید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *